top of page
Search

Web 3.0 ja suuri vallankumous

  • hello89723
  • Mar 23, 2023
  • 4 min read

Web3 on toinen nimi "hajautetulle" verkolle.


Se toimii paljon samalla tavalla kuin jokapäiväisesti käyttämäsi internet (tosin muutamilla tärkeillä teknisillä eroilla). Web3:lla on edelleen tuttuja verkkosivustoja ja sovelluksia - sosiaalisen median ja suoratoistopalveluiden, uutislähteiden, taloudellisten työkalujen ja muun muassa. Se on kuitenkin avoimempi, sillä ei ole suuria teknologiayhtiöitä (tai hallituksia), jotka toimisivat portinvartijoina, joten yhteyden muodostaminen näihin sivustoihin ja sovelluksiin on perustavanlaatuisesti erilainen.


Sekavaa?


Ei hätää. Palataanpa hieman taaksepäin ja tarkastellaan webin perusrakennetta ja miten tämä uusi "hajauttamisen" käsite sopii siihen.



Keskitetty Web: Mitä ovat palvelimet?


Internetissä on miljoonia verkkosivustoja ja sovelluksia, jotka ovat kaikki vain napsautuksen päässä laitteista, kuten älypuhelimista, kannettavista tietokoneista, älytelevisioista ja muista internetin käyttöön tarkoitetuista laitteista. Mutta näiden sivustojen on kaikkien "asuttava" (tai oltava tallennettuna) jossain. Siinä palvelimet tulevat kuvaan.

Palvelin - joka on todella vain toinen tietokone - fyysisesti säilöö asiat internetissä. Kun käytät verkkopalveluita, sivustoja tai sovelluksia, kommunikoit edestakaisin palvelinten kanssa, joilla ne sijaitsevat.

Ja useimmissa tapauksissa sovellukset ja sivustot tarvitsevat paljon palvelimia. Ehkä hyvin pieniä sivustoja (kuten henkilökohtainen portfoliosivu) voidaan pitää yhdellä palvelimella, mutta miljoonia käyttäjiä tukevat verkkosovellukset tarvitsevat paljon enemmän tallennustilaa. Se tarkoittaa sitä, että useimmat sivustot ja sovellukset tallennetaan useille palvelimille "hajautetusti".

Jos haluat ylläpitää sivustoa, sovellusta tai palvelua, sinun on joko tarjottava oma tietovarastosi (eli palvelimet) tai vuokrattava jo perustetulta tietovaraston tarjoajalta.

Siinä ovat isot teknologiayhtiöt, kuten Amazon, Microsoft ja Google, ja osa siitä, miten ne ovat niin voimakkaita: ne monopolisoivat. Nämä teknologiajättiläiset tarjoavat palvelimia ja ylläpitoa (suhteellisen) edulliseen hintaan, ja ihmisten (tai yritysten) on usein helpompaa vuokrata palvelimia kuin käyttää omiaan.

Suurilla palveluntarjoajilla on myös usein paljon palvelintiloja ympäri maailmaa, mikä helpottaa sovellusten ja sivustojen tallennustilan jakamista useiden etäisten tietokeskusten välillä.

Mutta olipa kyse sitten omien servereiden pyörittämisestä tai niiden vuokraamisesta, käyttäjällä (lähes aina) on niiden yli valta.

Tätä mallia kutsutaan "keskitetyksi", koska omistaja on lopullinen auktoriteetti servereiden ja siten palvelun yli.

Vaikka heidän serverinsä olisivatkin laajalle levinneitä, niitä hallitaan aina keskitetyn auktoriteetin kautta.

Tämä on oleellista vanhan verkon toiminnalle. Web 1.0:n ja 2.0:n aikakausina hallitukset, suuryritykset ja Wall Street (mainitaksemme muutamia) ovat keskeisiä auktoriteetteja, jotka vahvistavat henkilöllisyytesi, transaktiosi, oikeutesi julkaista sisältöä ja jopa perusoikeutesi päästä verkkoon.


Web3 taas pyrkii liikkumaan pois näistä periaatteista. Se liittyy hajauttamiseen.


Miltä hajauttaminen Web3:ssa näyttää?


Web3:ssa tarvitsemme yhä servereitä sovellusten, sivustojen ja palveluiden hostaamiseen, ja ne ovat usein edelleen hajautettu ympäri maailmaa. Uuden Web3-mallin ainutlaatuiseksi tekevä asia on, että serverit (tai "solmut", kuten niitä kutsutaan Web3:ssa) omistaa ja operoi itsenäiset tahot eikä keskitetyt auktoriteetit. Toisin sanoen ne ovat hajautettuja ja myös "hajautettuja".

Tämä saattaa vaikuttaa pieneltä erolta, mutta sillä on suuria vaikutuksia internetin tulevaisuuteen ja siihen, miten sitä käytämme. Se on sekä tekninen että ideologinen ero. Hajauttaminen on Web3:n ydin, ja se pyrkii siirtämään internetin hallinnan käyttäjille ja niille, jotka siihen osallistuvat, sen sijaan että se olisi suuryritysten käsissä.


Web3:n omistusmalli on kuitenkin paljon monimutkaisempi ja teknisesti vaikeampi saavuttaa.


Todellisen hajautetun omistuksen saavuttamiseksi Web3 luottaa huipputeknologiaan, kuten lohkoketjuun ja kryptovaluuttoihin, jotta solmut voivat toimia yhdessä, ja kannustaakseen itsenäisiä osapuolia pyörittämään näitä solmuja. Kuka tahansa voi sitten rakentaa näiden verkkojen päälle ja valita käyttää hajautettuja solmuja sivustojensa, sovellustensa ja palveluidensa hostaamiseen.



Miksi hajauttamisesta tulisi välittää?

Web3 toimii ihan kuin vanha Web, mutta sen taustalla on erilainen - hajautettu - infrastruktuuri. Miksi se on niin tärkeää?


On kaksi pääsyytä. Ensinnäkin, Web3 on paljon turvallisempi, yksityisempi, saavutettavampi ja sensuurinkestävämpi kuin Web 2.0. Toiseksi, Web3 edustaa myös uutta filosofiaa siitä, miten internetin tulisi toimia, ja kuka sen hallinnassa tulisi olla - tarjoten yksilöille mahdollisuuden muokata Webin tulevaisuutta. Web3:n kannattajat sanovat, että tässä suhteessa se demokratisoi (tai hajauttaa) Webin. Se antaa käyttäjälle takaisin vallan.



Web3:n etu

Verrattuna nykyiseen keskitettyyn internet-versioon, Web3 on enemmän:

Turvallinen (kiitos salausmenetelmien)

Joustava (kiitos globaalisti hajautetun infrastruktuurin)

Sensuurinkestävä (koska ei ole keskusviranomaisia, jotka estävät pääsyn sisältöön)

Avoin (koska kukaan ei tarvitse lupaa osallistuakseen)

Yksityinen (kiitos keskitettyjen palvelinten puuttumisen, dataan ei ole erityistä pääsyä)

Katsotaanpa tarkemmin näitä etuja...


Turvallisuus



Web3 on turvallisempi ja yksityisempi kuin Web 2.0 kiitos sisäänrakennettujen salausmenetelmien. Esimerkiksi, Web3-käyttäjä käyttää DAppia yksityisellä avaimella - ikään kuin salatulla passilla - sen sijaan että käyttäisi käyttäjänimeä / salasanaa. Tämä antaa sinulle hallinnan omasta datastasi; sinun ei tarvitse luottaa keskusviranomaiseen tallentaaksesi ja todentaa kirjautumistietojasi.



Joustavuus


Vaikka solmut / palvelimet voidaan jakaa sekä Web3: ssa että Web 2.0: ssa, Web3: ssa on yleensä enemmän jakautumista, koska Web 2.0: n Big Tech -yritykset taipuvat keskittämään palvelinkeskukset "strategisiin" alueisiin. Kun solmut ovat levinneet ympäri maailmaa, omistettu ja käyttöön otettu itsenäisten osapuolten ja yksilöiden toimesta, on paljon vähemmän todennäköistä, että yksi tapahtuma aiheuttaisi katkoksen tai käyttökatkoksen Web3: n muodostamissa verkoissa. Tässä suhteessa Web3 on "joustavampi", mikä tarkoittaa, että on vähemmän todennäköistä, että esimerkiksi yksinkertainen virtakatkos häiritsee palvelua. Ja laajamittaiset katkokset - kuten silloin, kun on ongelma Amazon Web Services -palveluissa, joka vaikuttaa kaikkiin heidän datakeskuksiinsa ja kaikkeen, mitä he isännöivät - ovat käytännössä kuulumattomia Web3: ssa.


Sensuurinkestävyys



Hajautettu hosting Web3: ssa tarkoittaa, että sivustot ja sovellukset ovat sensuurinkestävämpiä kuin niiden Web 2.0 -vastineet. Web 2.0: ssa viranomaiset, kuten hallitus tai Internet-palveluntarjoaja (ISP), voivat estää pääsysi sivustoon rajoittamalla pääsyä sen palvelimiin. Mutta Web3: lla ei ole keskusviranomaisia, jotka hallitsevat sen lohkoketjuverkostoja ja niitä tukevia DApp -sovelluksia - koska palvelimet ovat itsenäisesti omistettuja ja käyttöön otettuja. Tämä tarkoittaa, että ei ole hallitsevia osapuolia, jotka voivat rajoittaa pääsyä näihin palveluihin.


Avoin suhtautuminen



Web3: n hajautettu luonne tekee siitä avoimen, luvanvaraista ja läpinäkyvän: kuka tahansa, jolla on internetyhteys, voi käyttää sitä riippumatta sijainnistaan, kansallisuudestaan, iästään, sukupuolestaan ​​tai muista tekijöistä. Lisäksi kuka tahansa voi ladata tarvittavan ohjelmiston, tulla solmun operaattoriksi ja osallistua lohkoketjuverkon turvaamiseen. Lupaa ei tarvitse pyytää, koska ei ole keskusviranomaista, joka myöntäisi sen.


Kun yhdistät DAppseihin Web3:ssa, olet vuorovaikutuksessa itsenäisesti omistettujen solmujen kanssa. Tämä on kontrasti Web 2.0:aan, jossa vuorovaikutus tapahtuu suljettujen ovien takana sijaitsevien keskitettyjen palvelinten kanssa. Web 2.0:ssa sinun täytyy luottaa käyttämäsi palvelun omistajiin yksityisyytesi kunnioittamisessa. Realistisesti ajatellen, Web 2.0:n Big Tech -yritykset ovat osoittaneet kerta toisensa jälkeen mieluummin myyvänsä tietojasi kuin suojatakseen niitä. Mutta Web3:ssa toimit itsenäisten osapuolten kanssa. Esimerkiksi ei ole keskitettyä "Ethereum-yhtiötä", jolla olisi etuoikeutettu pääsy kaikkiin sen verkon kautta lähetettyihin tietoihin, tai joka seuraisi sinua ympäri verkkoa jäljittimillä.



Vallankumous on alkamassa! Oletko valmis?


Jatkuu seuraavassa osassa.


Käännetty artikkelista: https://brave.com/en-in/web3/what-is-web3/

 
 
 

Comments


  • alt.text.label.Instagram

©2023 by Jami Vuorenmaa. Proudly created with Wix.com

bottom of page